Ontdek de vogelexcursies

Groepsexcursies

Dit zijn door mij ingeplande excursies waarvoor je je kunt aanmelden. Er is bij elke groepsexcursie plek voor maximaal tien deelnemers. Hieronder vindt u een lijst met de aankomende groepsexcursies.

Privé-excursies

Het is ook mogelijk om een privé-excursie te boeken op een tijdstip en plaats naar keuze. Meer weten over de mogelijke gebieden? Bezoek de volgende pagina:

U kunt een groeps- of privé-excursie boeken via het formulier onderaan deze pagina.

Inhoud excursie

  • Ervaren vogelgids (Jon Duifhuis) met telescoop
  • Vogelbescherming leenverrekijkers beschikbaar
  • Kopje thee of koffie met iets lekkers
  • Achteraf ontvangt u een soortenlijst

Aankomende groepsexcursies

2025:

Zaterdag 30 augustus 2025, 07:00-09:00, Steltlopertrek in de Nieuwe Driemanspolder (Zoetermeer): De vogeltrek is al in volle gang en in de Nieuwe Driemanspolder maken veel steltlopers een tussenstop. Denk aan de oeverloper, bosruiter, groenpootruiter en kemphaan. Met wat geluk komen we de bonte strandloper, bontbekplevier, zwarte ruiter, krombekstrandloper of kleine strandloper tegen. De tapuit en het paapje maken ook graag even een tussenstop in dit gebied op weg naar het Zuiden. Misschien treffen we wel een zeldzaamheid zoals de lachstern, zwarte ibis of poelruiter! Ook houden we onze ogen open voor de patrijzen en steenuilen die jaarrond in dit gebied leven.

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: allerlei soorten steltlopers en eenden, roofvogels op trek, patrijs, paapje, tapuit, kleine zilverreiger, lepelaar, torenvalk, watersnip en meer!

Zaterdag 6 september 2025, 07:15-09:15, Ackerdijkse plassen (Pijnacker): Dichtbij Delft liggen de Ackerdijkse plassen waar volop vogels te vinden zijn. In dit gevarieerde natuurgebied (gras, moeras, slik, bosjes) zullen we allerlei doortrekkende vogels tegenkomen. De Ackerdijkse plassen zijn geliefd bij doortrekkende steltlopers zoals bosruiters, groenpootruiters en oeverlopers. Ook een deel van de zangvogels (bv. paapje en tapuit) is al begonnen met hun tocht naar het Zuiden gevolgd door de roofvogels die hen achterna zitten zoals de sperwer, smelleken en bruine kiekendief. Wie weet treffen we wel een visarend die even een visje komt meepikken op weg naar zijn overwinteringsgebied.

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: bruine kiekendief, lepelaar, kneu, paapje, groenpootruiter, oeverloper, tapuit, witgat, visarend en meer!

Zaterdag 27 september 2025, 08:00 – 10:00, Vockestaert (Schiedam): Tussen Delft en Schiedam (+- 15 minuten fietsen/rijden vanuit Delft) ligt een natuurgebied met slik, grasland, moeras en riet waar we gaan genieten van de vogeltrek! We treffen een mix aan van nog aanwezige broedvogels (kievit, bruine kiekendief, boerenzwaluw), standvogels (ijsvogel, baardman), doortrekkers (tapuit, paapje, bokje, kemphaan, groenpootruiter, visarend) en zojuist gearriveerde wintergasten (watersnip, smient, grote zilverreiger). Genoeg vogelplezier staat ons te wachten!

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: allerlei eendensoorten, enkele steltlopersoorten (op trek), watersnip, bokje, waterral, roerdomp, paapje, tapuit, roofvogels op trek (zoals bruine kiekendief, blauwe kiekendief, visarend, smelleken), ijsvogel, baardman en meer!

Zondag 12 oktober 2025, 07:45 – 09:45, Vogeltrek voor beginners (Westduinpark, Den Haag): De piek van de vogeltrek is nu! Onder andere vinken, sijzen, spreeuwen, koperwieken, graspiepers, zanglijsters en veldleeuweriken trekken in grote getalen richting het zuiden. De duinen van Den Haag zijn in het najaar één van de beste plekken in Nederland om de vogeltrek waar te nemen. Zeker bij wind uit het (Zuid)oosten komen er enorme aantallen trekvogels over de duinreep van het Westduinpark vliegen. Niet alleen zangvogels zijn te zien op trek maar bijvoorbeeld ook lepelaars, sperwers, houtduiven en reigers. Op een goede dag kunnen er meer dan 50 verschillende vogelsoorten over komen vliegen waarbij het aantal overvliegende vogels kan oplopen tot 80.000 exemplaren of meer!

We verzamelen vlak vóór zonsopkomst omdat de vogeltrek al in de laatste uren van de nacht op gang komt en de piek vaak in de eerste uren na zonsopkomst is. Als we geluk hebben, zien/horen we een Europese kanarie, velduil, ijsgors, dwerggors of grote pieper overkomen.

Als er niet veel wind is of als de wind uit het Noorden of Westen waait is er nog steeds vogeltrek zichtbaar, we zullen ons in dat geval meer richten op de trekvogels die even rust houden in de duinen. Misschien vinden we wel een beflijster of bladkoning! Als er harde wind staat vanuit het noordwesten maken we kans op zeevogels zoals Jan van Genten, drieteenmeeuwen, roodkeelduikers en misschien zelfs een ijsduiker, jager of pijlstormvogel. Kortom, een vogelochtend om niet te missen!

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: vink, sijs, spreeuw, koperwiek, graspieper, zanglijster, veldleeuwerik, lepelaar, beflijster, zwartkop, kruisbek, appelvink en meer!

Zondag 2 november 2025, 08:00-10:00 uur, Kraaiennest (De Lier): Op de speciaal voor de vogels aangelegde wintervoedselakker zijn in de winter tientallen of soms wel meer dan honderd vinkachtigen te vinden. We gaan proberen tussen de vinken, putters en groenlingen een keep te vinden. Op het water overwinteren allerlei eendensoorten en misschien zijn we er wel precies op de dag dat er een nonnetje ronddobbert. Verder werpen we een blik op de omliggende weilanden om de verschillende (overwinterende) ganzensoorten te aanschouwen. Tot slot houden we onze ogen open voor de schuwe vogels die hier overwinteren in het riet, zoals de waterral, de roerdomp en de watersnip. 

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: waterral, watersnip, roerdomp, tafeleend, smient, keep, groenling, vink, putter, nonnetje en meer!

Zondag 16 november 2025, 9:00-11:00 uur, Tanthof birding (Abtswoudse Bos, Delft): Kom mee naar Tanthof Birding! We gaan in en rondom het Abtswoudse bos op zoek naar de verschillende vogelsoorten die hier in de winter leven. We bezoeken afwisselende leefgebieden (grasland, bos, park, moeras) waardoor we veel verschillende soorten vogels kunnen tegenkomen. Denk aan: allerlei eendensoorten (tafeleend, kuifeend, krakeend, wilde eend, smient), vinkensoorten (putter, groenling, sijs, vink), ganzen, spechten, reigers, ijsvogel en nog veel meer. In het recente verleden waren er in de winter enkele bijzonderheden te vinden in het Abtswoudse bos, zoals de houtsnip, de appelvink, de barmsijs, de kwak, de klapekster en de goudvink. Wie weet is er deze winter weer een bijzonderheid te vinden!

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: Buizerd, torenvalk, allerlei eendensoorten (tafeleend, kuifeend, smient, slobeend), vinkensoorten (putter, groenling, sijs, vink), spechten, reigers, ijsvogel, waterral, koperwiek, vuurgoudhaan, kolgans, roerdomp, watersnip, cetti’s zanger.

Zondag 30 november 2025, 10:00-12:00 uur, Op zoek naar de strandleeuwerik (Voornes Duin):

Op slechts 35 minuten rijden van Delft bevindt zich het natuurgebied Voornes Duin waar in de winter bijzondere vogelsoorten te vinden zijn zoals de strandleeuwerik, de sneeuwgors en de blauwe kiekendief! Deze soorten broeden (voornamelijk) in het Noorden van Europa en komen hier de winter doorbrengen. Het duingebied biedt een enorme rijkdom aan verschillende (overwinterende) vogelsoorten zoals ook allerlei eenden- en steltlopersoorten. We kunnen grote groepen bontbekplevieren en bonte strandlopers tegenkomen aan het strand. Ga mee en laat je verrassen door de speciale vogelsoorten die in de winter in de duinen en aan het strand zijn te vinden!

Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: Strandleeuwerik, sneeuwgors, blauwe kiekendief, goudvink, zilverplevier, brilduiker, geoorde fuut, middelste zaagbek, bontbekplevier, bonte strandloper, drieteenstrandloper, slechtvalk.

Zaterdag 20 december 2025, 09:30-11:30 uur, Wintergasten in de Nieuwe Driemanspolder (Zoetermeer): Ga al vogelend het jaar uit met kans op patrijzen, brilduikers en nonnetjes! De Nieuwe Driemanspolder is het overwinteringsgebied voor veel verschillende watervogels en daar gaan we vandaag naar op zoek. Er worden elk jaar wel enkele zeldzame soorten aangetroffen in de Nieuwe Driemanspolder, zoals in de afgelopen jaren de rosse franjepoot, de grote grijze snip, de kleine topper en de flamingo, dus ook hier houden we onze ogen voor open. Soorten die we tijdens deze excursie kunnen verwachten: patrijs, waterpieper, kleine zilverreiger, smient, pijlstaart, brilduiker, geoorde fuut, nonnetje, blauwe kiekendief, wintertaling.

Prijzen

Groepsexcursie (duur 2 uur): 20 euro per deelnemer (maximaal tien deelnemers per groepsexcursie)

Privé-excursie (duur 2 uur): 105 euro (1-3 personen), 115 euro (4-6 personen) of 125 euro (7-10 personen) per gehele excursie.

Betaling vindt plaats via een online betaalverzoek.

Mocht u interesse hebben in een privé-excursie met meer dan tien personen, kunt u dan contact met mij opnemen over de mogelijkheden?